18 Feb
18Feb

Έλα πες, τι σκέφτηκες; Παιχνίδια; Βόλτες; Γλυκά; Παραμύθια; Σίγουρα, όλα αυτά αρέσουν πολύ στα παιδιά. Αυτό, όμως, που λατρεύουν και δεν το διαπραγματεύονται είναι η προσοχή. Δε θα σου πουν, φυσικά, «δώσε μου προσοχή», αλλά θα τη διεκδικήσουν με κάθε τρόπο – θετικό ή αρνητικό. Αν δεν την πάρουν με καλό τρόπο, όπως για παράδειγμα μέσα από το παιχνίδι, την συζήτηση ή την επιβράβευση, θα τη ζητήσουν με γκρίνια, ξεσπάσματα ακόμα και επιθετικότητα.

Γιατί τα παιδιά έχουν τόση ανάγκη από προσοχή;

Μέσα από την προσοχή που τους δίνουμε τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια, αγάπη και αποδοχή. Γι’ αυτό και η ανάγκη τους αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη και την απαιτούν μέχρι να την κερδίσουν. Η προσοχή είναι το πιο ισχυρό εργαλείο σύνδεσης μεταξύ γονέα και παιδιού. Όταν ο γονιός δίνει στο παιδί του την αμέριστη προσοχή του, εκείνο εκτός από ασφάλεια, νιώθει σημαντικό, νιώθει ότι αξίζει και ότι αγαπιέται πραγματικά. Με αυτόν τον τρόπο χτίζει μια θετική αυτοεικόνα.     

Θετική προσοχή

Θετική προσοχή σημαίνει ουσιαστική αλληλεπίδραση, επιβράβευση και ενίσχυση των θετικών χαρακτηριστικών του παιδιού. Όταν δείχνουμε στο παιδί ότι το προσέχουμε, χωρίς να πρέπει να γκρινιάξει ή να φωνάξει, τότε μαθαίνει ότι αξίζει την προσοχή μας επειδή είναι αυτό που είναι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν έχει σημασία πόσο χρόνο θα αφιερώσεις στο παιδί σου αρκεί ο χρόνος αυτός να είναι ποιοτικός, να είσαι δηλαδή παρών/παρούσα σωματικά και ψυχικά και να επικοινωνείς ουσιαστικά μαζί του.

Αρνητική προσοχή

Η αρνητική προσοχή είναι εξίσου ισχυρή, αλλά με διαφορετικές συνέπειες. Ένα παιδί που δε λαμβάνει θετική προσοχή, θα αναζητήσει οποιαδήποτε μορφή αλληλεπίδρασης, ακόμα κι αν είναι αρνητική. Όλοι έχουμε παρατηρήσει κατά καιρούς παιδιά που φωνάζουν, προκαλούν, μιλούν άσχημα ή χτυπούν. Αυτός είναι ο τρόπος που έχουν βρει για να κερδίζουν την προσοχή του γονέα. Το πρόβλημα είναι ότι η αρνητική προσοχή μπορεί να διαμορφώσει την συμπεριφορά και την αυτοεικόνα του παιδιού με λάθος τρόπο. Έτσι, ένα παιδί που λαμβάνει προσοχή μόνο όταν κάνει κάτι αρνητικό, μαθαίνει ότι αυτός είναι ο τρόπος για να νιώσει σημαντικό.

Γιατί η προσοχή είναι τόσο σημαντική;

  1. Χτίζει αυτοποεποίθηση. Το παιδί που νιώθει ότι οι γονείς του το βλέπουν και το ακούν, αρχίζει να πιστεύει στον εαυτό του. 
  2. Ενισχύει τη συναισθηματική σύνδεση. Η αληθινή, η θετική προσοχή δημιουργεί δεσμούς οι οποίοι διαμορφώνουν ένα ασφαλές περιβάλλον μέσα στο οποίο το παιδί μπορεί να εκφράζει τους φόβους, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του. 
  3. Βοηθά στη ρύθμιση της συμπεριφοράς. Συχνά τα παιδιά συμπεριφέρονται με τρόπο που δεν καταλαβαίνουμε, ακριβώς επειδή επιζητούν την προσοχή. Όταν την λαμβάνουν με θετικό τρόπο, δε χρειάζεται να την διεκδικήσουν αρνητικά.

Πώς μπορώ να δώσω στο παιδί μου την προσοχή που χρειάζεται;

  1. Άκουσέ το πραγματικά. Άσε το κινητό ή οτιδήποτε άλλο κάνεις και εστίασε το ενδιαφέρον σου σε αυτό που σου λέει.   
  2. Πέρνα ποιοτικό χρόνο μαζί του. Ακόμα και 10 λεπτά αδιάσπαστης προσοχής μπορούν να κάνουν την διαφορά. 
  3. Δώσε σημασία στις μικρές στιγμές. Όταν σου δείχνει μια ζωγραφιά ή σου λέει κάτι που συνέβη στο σχολείο αντιμετώπισέ το σαν να είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο. 
  4. Απόφυγε να δίνεις προσοχή μόνο στη λάθος συμπεριφορά. Αν θέλεις να σταματήσει να συμπεριφέρεται με λάθος τρόπο, εστίασε στα θετικά και επιβράβευσέ το για κάτι που κατάφερε ή επισήμανε ένα θετικό του χαρακτηριστικό.

Η προσοχή δεν κοστίζει τίποτα και παράλληλα είναι το πιο ακριβό δώρο που μπορεί να προσφέρει ένας γονιός στο παιδί του. Με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας ξεχνάμε τα σημαντικά. Λίγος ποιοτικός χρόνος με το παιδί σου καθημερινά είναι αρκετός για να το κάνει να ανθίσει.    

Comments
* The email will not be published on the website.